VESTINGEILAND HOLLAND

 

De stichting VESTINGEILAND HOLLAND is een initiatief van het bestuur van Museumschip Buffel

( www.debuffel.nl ) in Hellevoetsluis. Doel is het ontwikkelen en organiseren van activiteiten die moeten leiden tot of het continueren van een breed toeristisch en museaal aanbod in samenwerking met recreatie en horecabedrijven, hotels, bungalowparken, campings, jachthavens, musea en overheidsorganisaties. 

 

Wat vooraf ging

De stichting Vestingeiland Holland  is het tweede initiatief van Museumschip Buffel. In 2018 nam het bestuur van de stichting ook het inititiatief tot de oprichting van de Stichting Ontwikkeling & Exploitatie Museumkwartier Hellevoetsluis. Dit met een enigszins vergelijkbaar doel zoals hierboven  is omschreven. Dit initiatief heeft inmiddels geleid tot het plan om in Hellevoetsluis een organisatie op te bouwen in de vorm van een openlucht museum onder de naam “Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis”  ( www.fortresseholland.nl ).

 

Waarom Vestingeiland Holland

Veel activiteiten, tours, bezoeken aan attracties en musea worden pas gekozen op het ogenblik dat een bezoeker zich al op de bestemming bevindt.  Het is dan ook zaak dat die bezoeker het aanbod gemakkelijk vindt en meteen verleid wordt om te boeken. Voorne-Putten, het gebied waarop  Vestingeiland Holland zich in het bijzonder richt, trekt jaarlijks steeds meer bezoekers. Vestingeiland Holland wil het voor de toerist met belangstelling voor de historie van Voorne-Putten  zo makkelijk mogelijk maken en wil zich daarom concentreren op het ontvangen , faciliteren (plek geven) en aantrekken van museumbezoekers en toeristen. En dat, waar mogelijk, in nauwe samenwerking met andere organisaties, zowel commercieel als niet-commercieel.

 

Het werkgebied van Vestingeiland Holland maakt deel uit van de Metropoolregio-Rotterdam-Den Haag en speelt een belangrijke rol tussen het  steeds voller wordende Zeeland en de zuidelijke Randstad, als poort naar Zeeland en poort naar Rotterdam-Den Haag. Die watergebonden dubbelfunctie van het eiland en omgeving biedt – ook vanuit het historisch perspectief – een goede basis om het cultuur-toeristisch concept met de  vestingsteden Hellevoetsluis & Brielle en hun roemrucht verleden, verder uit te bouwen. 

 

Welke dienstverlening wil Vestingeiland Holland gaan bieden

Vestingeiland Holland wil  op haar website verschillende arrangementen, activiteiten, tentoonstellingen en evenementen aan gaan bieden in samenwerking met reisorganisaties, recreatiebedrijven, verblijfsaccomodaties, hotel, horeca en cultuur-historische organisaties. De marketing van Vestingeiland Holland wordt een plan van samenwerking en sluit aan op de regionale plannen voor infrastructuur en bezoekersmanagement. Die positionering kiest voor een historisch oud verhaal in een nieuw voor toeristen aantrekkelijk jasje. Versterken van de kracht van Voorne-Putten als aantrekkelijk verblijfsgebied voor jong en oud en voor ieder wat wils.

Lokaal zal het van  belang zijn dat in de toekomst zoveel mogelijk partijen onder de vlag van het merk

Vestingeiland Holland gaan acteren. Dat voorkomt versnippering en vergroot de herkenbaarheid van de communicatie. Daarom is de eerste fase van de realisatie van het plan erop gericht om inwoners, ondernemers en organisaties te stimuleren als gastheren en ambassadeurs van Vestingeiland Holland  op te treden.