DE PROJECTEN IN ONTWIKKELING 

 

HISTORYLAND RICHT TENTOONSTELLING IN OVER HET REDDINGSWEZEN VOOR DE KUST VAN ZUIDWEST NEDERLAND

 

Medio 2022 werd gestart met de restauratie van de reddingboot “President Jan Lels” op het themapark Historyland. De restauratie is thans grotendeels voltooid. De reddingboot kan op openingsdagen van Historyland op afspraak worden bezichtigd. Bel dan 0181 744 171 of stuur een mailtje naar info@historyland.nl

 

In 2022  werd gestart met de restauratie van de uit 1938 daterende reddingboot “President Jan Lels.” Het schip heeft tot 1965 dienst  gedaan op het reddingstation van Hoek van Holland waarna het een plaats kreeg in het “Redding & Veermuseum Jan Lels” in Hoek van Holland.

In 2019 was het schip overgebracht naar het museale themapark Historyland om deel uit te gaan maken van een tentoonstelling en presentatie over het reddingwezen voor de kust van Zuidwest Nederland. Dit als eerste onderdeel van het plan om in de komende jaren een nieuw openluchtmuseum  binnen Historyland te raliseren over de (maritieme) geschiedenis van het eiland Voorne. Inmiddels is de restauratie van de President Jan Lels in 2023 voltooid. 

 

Loods tbv restauratie reddingboot President Jan Lels in aanbouw
Loods tbv restauratie reddingboot President Jan Lels in aanbouw

Voor de realisering van dit museale project werd een beroep gedaan op vrijwilligers met affiniteit en ervaring op het gebied van scheepsbouw, metaalbewerking, houtbewerking en schilderwerk. Maar ook vrijwilligers die het leuk vonden een bijdrage te leveren in de museale en thematische vormgeving van dit project.

In de komende tijd is het de bedoeling verder onderzoek te doen naar het reddingswerk zoals dit vanaf de 17e eeuw plaats vond rond de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden . Daarover later op deze site meer.   

 

Fortresse Holland & de Buffel bij RTL 4

Over het project openlucht Museum Fortresse Holland-Hellevoetsluis werd op 6 juni 2020 in het programma “Op weg naar de regio”   van RTL4 aandacht  geschonken aan het openluchtmuseum Fortresse-Holland wat momenteel wordt gerealiseerd. Het filmpje is te zien door onderstaande link aan te klikken.  De opnamen werden gemaakt op het Museumschip Buffel. Ook is in maart 2020 is aandacht geschonken aan de realisatie van het  Openluchtmuseum Fortresse Holland in een filmpje van ongeveer 20 minuten. Het filmpje kan onderaan deze webpagina worden aangeklikt.